#Ekonomi | İHA
03 Mar 2020 / Sal 16:16
Şubat 2020de Gaziantepin 632 milyon 121 bin dolarlık ihracatla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artış sağlayıp Ankarayı geçerek Türkiye beşincisi olduğunu ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Şehrimiz yalnızca Şubat ayında değil, Ocak-Şubat 2020 dönemi rakamlarına göre de Ankaranın önünde yer aldı dedi.
2020 Şubat ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise yüzde 1,6 artışla 719 milyon dolarlık rekor bir ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ülkenin gündeminde yer alan acı haberlere de değindi. Sözlerine şöyle başlayan Kileci, Ülkemiz çok zor zamanlardan geçiyor. Vatanımızın kahraman evlatlarını bir bir kaybettiğimize dair haberler gelirken kahroluyoruz. Bu ülkede bedel ödemeden yaşamanın mümkün olmadığını, gelen haberler bize her gün hatırlatıyor. Suriye artık siyasi bir mesele olmaktan çıkmış, bir memleket meselesi haline gelmiştir. Güvenliği tesis etmek için orada bulunan ordumuza, hiçbir meşru dayanağı bulunmayan bir saldırı düzenlenmiş; askerlerimiz, evlatlarımız, canlarımız bizden koparılmıştır. Türkiye bir kez daha Bölgede yalnız olduğunu görmüştür ve adalet nasıl sağlanır dünyaya göstermek için Bahar Kalkanı Harekatını başlatmıştır. Tüm dünya basınının ibret ve dikkatle izlediği bu harekat, ferasetini yitirmiş insanlığa bir ders niteliğindedir dedi.
Kileci, Ordumuzun Suriyede verdiği mücadele, ekonomik güç ile desteklenmeli, her alanda donanımlı ve eğitimli bireyler yetiştirilmelidir. Zira Mehmetçiğimizin vatanı güven içinde yaşatma yolundaki fedakarlıkları, ülkemizin her ferdinin işini hakkıyla yapmasını ve uğrunda bunca can verilen ülkemizi her anlamda daha iyiye taşımasını gerektirmektedir. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı olarak söyleyebilirim ki bizler; sonuna kadar devletimizin, milletimizin ve ordumuzun yanında yer alacak, bizden ne tür bir destek bekleniyorsa tüm imkanlarımızı bu yolda seferber ediyor olacağız. Askerimiz sınır ötesinde ne kadar cesurca çarpışıyorsa, biz de ihracat sahasında o kadar azimle mücadele ediyor olacağız. Mehmetçiğimiz tarafından başlatılan Bahar Kalkanı Harekatında kahraman ordumuza şanlı zaferler diliyorum şeklinde konuştu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci Şubat ayında ihracatın gerek Gaziantep gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde artarak sürdüğünü ifade ederek, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yılın ikinci ayında ihracatta önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Kileci, Şubat 2020de bölgeden bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,6lık artışla 719 milyon dolarlık, Gaziantepten ise yüzde 6,6 artışla 632 milyon 121 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, Gaziantepte ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 146,5 olduğunu ifade etti. Diğer yandan Ocak-Şubat 2020 döneminde bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 2,4lük artışla 1 milyar 431 milyon 150 bin dolarlık, Gaziantepten ise yüzde 6 artışla 1 milyar 248 milyon 244 bin dolarlık ihracat kayda alındı.
Programlarımız üyelerimize önemli katkılar sağlıyor
Koordinatör Başkan Kileci yaptığı değerlendirmede, Bölge ihracatımız, açıklanan tüm bu rakamlar ışığında iyi yönde bir seyir izliyor. Gaziantep ve Bölgemiz en yüksek Şubat ayı ihracatını gerçekleştirdi. Bu başarıda emeği geçen tüm azimli ihracatçılarımızı kutluyorum. Bölgesel kalkınmamız ihracatçılarımız eliyle adım adım gerçekleşirken Birliklerimiz, ayakları yere basan çalışmaları ile bu sürecin bir parçası olmaya ve ihracatçımıza güç vermeye devam ediyor. Şubat ayında; Birliklerimiz organizasyonu ile bir dizi toplantı ve eğitim gerçekleştirdik. Birliklerimiz bünyesinde çalışmalar yürüten eğitim birimimizin organize ettiği Çarşamba Eğitimleri Şubat ayı boyunca devam etti. İK Yönetimi, Zaman Yönetimi, Bilanço Okuma ve Akreditif gibi firmalarımızın talepleri doğrultusunda oluşturulan konuların ele alındığı eğitimlerde, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu bilgiler uzmanlar tarafından verildi. Bu çizgide Mart ayı takvimi de oluşturuldu ve söz konusu eğitimler ayın her Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Diğer yandan, her biri 26 gün süren, sektörlerimizin nitelikli istihdam sorununu çözmeye yönelik yaptığımız 182 saatlik ücretsiz ve sertifikalı Dış Ticaret Uzman Yetiştirme Programımız Şubat ayı içerisinde hem Gaziantep hem de Diyarbakırda tamamlandı. Eğitimin ardından, kursu başarı ile tamamlayan kursiyerlerimiz için sektör temsilcilerinin de olduğu bir kariyer günü düzenlendi. Gerçekleştirilen kariyer gününde firmalara, kursiyerlerle ikili görüşme yapma imkanı sağlandı. Bu programla birlikte geçtiğimiz aylarda 3 kez gerçekleştirilen E-Ticaret Uzman Yönetmen Eğitim Programı da önümüzdeki dönemde kesintisiz olarak verilecek. dedi.
Sözlerine devam eden Kileci, Yine Şubat ayı içerisinde, ihracatçımızın gündeminde en çok yer alan meselelerden biri olan bankacılık ve finans alanında yaşanan sorunları istişare etmek amacıyla Eximbankın üst düzey yetkililerini ağırladığımız bir toplantı gerçekleştirdik. Ayrıca Birliklerimiz, Ticaret Bakanlığımız eliyle gerçekleştirilen ülkeler/potansiyel pazarlar hakkında bilgilendirme toplantıları ile Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin üyelerimiz ile gerçekleştirdiği istişare toplantılarına da ev sahipliği yaptı. Amacımız, ihracatçımızın ticarete dair tüm ihtiyaçlarını Birlik imkanlarımızdan karşılayabilmesidir şeklinde konuştu.
GAİB ve Gaziantep için tarihin en yüksek Şubat ayı ihracatı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanılarak yapılan yazılı açıklamada, GAİBin Şubat 2020de kayıt altına aldığı ihracatın 2019 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 1,6lık artışla 719 milyon dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi. Gaziantepin Şubat 2020deki ihracatının ise önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 6,6lık artışla 632 milyon 121 bin dolar olarak gerçekleştirildiği açıklandı. Bu rakamlar, Gaziantep için tarihin en yüksek Şubat ayı ihracatı, Bölgemiz için de 2020 yılının en yüksek aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti.
Şubat 2020de de Ortadoğu ülkeleri lider
GAİB ihracatı ülke gruplarına göre incelendiğinde, Orta Doğu Ülkelerinin yüzde 42,2 pay ile ilk sırada yer aldığı, AB Ülkelerinin yüzde 19 pay ile ikinci ve Afrika Ülkelerinin ise yüzde 15,5 pay ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ocak-Şubat döneminde 175 ülkeye ihracat gerçekleştirildiği ve Irak, ABD, Suudi Arabistan, İngiltere, Suriye, İtalya, Libya, Almanya, İsrail ve Venezuellaın en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında olduğu belirtildi. Bu veri ile ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı bakımından rekor kıran Bölgemiz, en yüksek Şubat ayı ülke sayısına ulaştı. İhracatı yapılan mal grupları incelendiğinde ise makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, demir-çelik mamulleri ile ayakkabıların en çok ihracatı yapılan mal grupları olduğu ifade edildi.
Gaziantep başkenti geçerek, en çok ihracat yapan 5. il oldu
2019 yılının aynı ayına göre yüzde 6,6lık artış ve 632 milyon 121 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili Gaziantepin, Ankarayı geçerek Türkiyenin en çok ihracat yapan beşinci ili konumuna yükseldiği ifade edildi. Gaziantepin ihracatında ön sıralarda tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin geldiği belirtildi.
2020 yılı Şubat ayında GAİBe bağlı illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise Kahramanmaraştan 74 milyon dolar, Mardinden 65 milyon dolar, Malatyadan 29 milyon dolar, Diyarbakırdan 11,6 milyon dolar, Şanlıurfadan 8,4 milyon dolar, Adıyamandan 7,1 milyon dolar, Kilisten 2,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.