#Ekonomi | İHA
03 Şub 2020 / Pzt 12:41
COSME Türkiye proje kapsamında organize edilen üç günlük Finansal Raporlama Eğitimi Samsunda başladı.
Bir otelde, KOSGEB tarafından organize edilen ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ev sahipliğinde düzenlenen eğitime, Türkiye Avrupa İşletmeler Ağı çalışanları katıldı.
Sorumluluğumuzun bilincindeyiz
Eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, günümüz şartlarında KOBİlerin ülke ekonomilerinin belirleyicisi konumunda olduğunu belirterek, Avrupa Birliği uyum sürecinde KOBİlerimizin uluslararası rekabet edebilirliklerini geliştirmesi, ticari işbirlikleri kurabilmesi bununla birlikte teknoloji ve inovasyon transferi yapabilmeleri büyük önem arz etmektedir. Oda olarak bu süreçte üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bu çerçevede kurum olarak KOBİlerimizin gelişimi ve işbirlikleri sağlanması amacına yönelik olarak sürekli ve etkin bir role sahip olduk, bundan sonra da olacağız. Şüphesiz bu bağlamda yürüttüğümüz çalışmalardan en kapsamlısı Avrupa İşletmeler Ağı projesinin Karadeniz Konsorsiyumu projesidir. Biz bu projenin KOBİlerimize dolayısıyla bölgemize sağlayacağı değerin bilincinde olarak koordinatörlük görevini büyük bir hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz. Sınırların yok olduğu, dünyanın tek pazar haline geldiği dünya düzeninde, bu projenin aktif birer katılımcı olarak üzerimizdeki görevin çok önemli olduğunun altını çizmek isterim dedi.
Türkiye, dünyada KOBİler için çalışan en yaygın ağda
Ardından söz alan KOSGEB Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Necati Günaydın, COSME Programının 2,3 milyar euroluk bütçesi ile Avrupa Birliğinin en büyük çerçeve programlarından biri olduğunu belirterek, COSME Programına katılım ile en temelde, ABnin önceki eşdeğer programlarında edinilen tecrübe ve kazanımların devamlılığı ve ülkemizin temsilinin sürdürülmesinin hedeflenmiştir. 2000li yılların ilk yarısında Avrupa Bilgi Merkezi olarak başlayan, bugün Avrupa İşletmeler Ağı şemsiyesi altında yürüttüğümüz değerli işbirliğimiz bu durumun bir göstergesidir. O günlerden günümüze gelindiğinde, KOSGEB Başkanlığımız, uzun yıllardır üstlendiği ulusal koordinasyon faaliyetlerine halen devam etmektedir. Bu kapsamda her zaman olduğu gibi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa KOBİ Ajansı ile gereken noktalarda idari irtibatlar kurulmakta ve COSME altındaki tüm eksenlerde ulusal koordinasyonun sağlanması adına uğraş verilmektedir. Doğal olarak COSME ulusal koordinasyon çalışmalarımız Türkiye Avrupa İşletmeler Ağı çerçevesinde de sürmektedir. 11 konsorsiyumla; KOSGEB müdürlükleri, odalar, üniversiteler, araştırma merkezleri, Teknoparklar, kalkınma ajansları, teknoloji transfer ofisleri bulunan toplam 50 ortağın çabasıyla ülkemiz, tüm dünyada KOBİler için çalışan en yaygın ağda yer almaktadır diye konuştu.
Eğitimler devam ediyor
Konuşmasında COSME programının önemine değinerek, Ülkemizin COSMEden en üst seviyede yararlanabilmesinin anahtar öğelerinden biri olan Türkiye Avrupa İşletmeler Ağı, 2017-2018 faaliyet döneminde gerçekleştirdikleriyle komisyon tarafından öngörülen hibe miktarının yüzde 85ini almaya hak kazanmıştır. Bu da ülkemizin COSMEden alacağı geri dönüş miktarında sizlerin üstlendiği anahtar rolün en kayda değer göstergelerinden biridir. Halihazırda yürüyen COSME projeleri ile açılmakta olan yeni COSME çağrılarına yönelik eğitim ve koçluk hizmetleri planlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda kümelenme çağrısına ve finansal desteklere yönelik eğitimler icra edilmiştir. Sizlerin de katılım ve katkılarıyla bu hafta da Avrupa İşletmeler Ağı Finansal Raporlamasına ilişkin etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi COSME Programı, KOBİlere doğrudan hibe aktarımında bulunmuyor. Daha ziyade katılımcı ülkelerin KOBİlere yönelik yapılarını teşvik eden platformlar ve araçlar sunuyor. Bu nedenle projemiz özellikle sizler gibi kurum ve kuruluşların COSMEden yararlanabilmesine yönelik faaliyetler tasarlanmıştır şeklinde konuştu.
Açılış konuşmaların ardından ise uzmanların sunumu ile seminer başladı.