Fatih Karahan’dan Dikkat Çeken Asgari Ücret Açıklaması

#Ekonomi | Haber Merkezi
25 Eki 2024 / Cum 19:20

2025 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranı için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan dikkat çekici açıklamalar geldi. Yüzde 25 oranındaki zammın 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı iddia edildi.

2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN GÖZLER TOPLANTILARA ÇEVRİLDİ
Çalışanların gözü, 2025 tarihinde asgari ücrete yapılacak olan zam oranına çevrildi. Aralık ayında başlaması beklenen asgari ücret komisyonunun toplantılarına ilişkin birçok açıklama yapılırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

TCMB BAŞKANI KARAHAN'DAN ZAM ORANI AÇIKLAMASI
Karahan, ABD'de yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda asgari ücret zammıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İddialara göre, yüzde 25 oranındaki zammın 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi.

ŞİMŞEK’TEN FİYAT İSTİKRARI VURGUSU
Milyonlarca çalışanın gözü, asgari ücret komisyonunun toplantı tarihlerine çevrilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. “Fiyat istikrarı sağlamanın bir numaralı önceliklerimizden biri olduğunu” ifade eden Şimşek, bunun zaman alabileceğini söyledi.

MALİ DİSİPLİN VE CARI AÇIK HEDEFLERİ
Şimşek, ikinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu dile getirdi. Ayrıca, cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlamak ve en önemlisi yapısal reformları hayata geçirmek istediklerini aktardı. Bu bağlamda, cari açıkta yaşanan daralmanın Türkiye'nin zorlu coğrafi koşullarına rağmen başarıldığını vurguladı.

ASGARİ ÜCRET SORUSUNA YANIT VEREMEDİ
Şimşek, asgari ücretle ilgili yöneltilen soruları yanıtladı. "Asgari ücret, sendikalar, işverenler ve hükümet arasında yapılan müzakereler sonucunda belirleniyor. Bu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz" dedi. Ayrıca, herhangi bir rakam hakkında konuşmanın süreci önceden değerlendirmek açısından doğru olmadığını belirtti.

TCMB’DEN YÜZDE 25 ZAM İDDİASI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, 2025 para politikasını şekillendirirken asgari ücret artışı boyutunu da değerlendirecekleri mesajını verdi. Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Karahan’ın çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıdan elde edilen bilgilere atıfta bulundu. Kaynaklara göre yetkililer, yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi.