Evlilik hayali kabusa dönüyor: Maliyet 600 bin TL'ye yaklaştı!

#Ekonomi | Haber Merkezi
13 Nis 2024 / Cmt 17:50

Son bir yılda ev kurma maliyetlerinde rekor bir artış yaşandı. Ortalama kalitede bir evi döşemenin masrafı yüzde 100 artarak 300 bin liradan 450-500 bin liraya fırladı. Bu durum, evlilik hayali kuran birçok çift için büyük bir engel teşkil ediyor. İşte haberin detayları..

Evlilik masrafları rekor seviyeye ulaştı! Geçen yıl ortalama bir evi döşemek 300 bin TL civarındayken, bu yıl bu rakam 450-500 bin TL'ye fırladı. Düğün masrafları da eklenince ev kurma maliyeti 600 bin TL'ye yaklaştı. Bu durum, ev kurma hayali kuran birçok kişiyi zor durumda bırakıyor.
Evlilik masrafları rekor seviyelere yükselmeye devam ederken, ekonomiye sıkılaştırma politikaları kapsamında getirilen taksit sınırlaması beyaz eşya ve mobilya üreticilerini de zora soktu.

Üreticiler, geçtiğimiz senelere göre düğün alışverişinde talebin düştüğü ve yurttaşların ucuz ürüne yöneldiği belirtiliyor. Uzmanlar ise taksit sınırlamasının talebi daha da düşüreceğini ve sektörü olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

"FİYATLAR BEYAZ EŞYADA YÜZDE 60-65 ARTTI"
Evlilik alışverişlerinde hareketliliğin görüldüğünü fakat tahmin edilen seviyelerde olmadığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Geçen yıla göre de düşük. Fiyatlar beyaz eşyada yüzde 60-65 civarında arttı. Perakende veya toplu alımlarda özellikle çeyiz alımlarında düşük taksit sayısı ve kredi zorluğu tüketiciyi oldukça zorluyor. Bu konuda bir gevşeme gerekli. En azından 12 taksit yapılabilir. Esnaf için de kart komisyonları düşürülebilir. Bu konuda kamu bankaları öncülük etmeli. Öte yandan zaruri ürünlerde bir KDV indirimi de gelebilir. Buzdolabı, fırın gibi ürünlerde yüzde 20 olan KDV yüzde 10’a çekilebilir.”

Tüketicinin orta ve alt segment ürünlere meylettiğini aktaran Hekimoğlu, “Eskiden aralarındaki fiyat farkı 3-4 bin TL’ydi şimdi 15-20 bin TL oldu” diye konuştu.

"FİYATLARDAKİ REKOR ARTIŞ, EVLENECEKLERİ ZORLUYOR"

Ev mobilyası satın almanın son yıllarda giderek zorlaştığını ve sepet fiyatlarında yaşanan rekor artışlar, ev kurmayı düşünenleri adeta çaresiz bıraktığını ifade eden Konfor Mobilya İcra Kurulu Üyesi Akın Can ise şunları söyledi:
“Bu durum tüketicilerde satın alma güçlüğüne yol açıyor. Tüketiciler yüksek sepet ortalamalarına sahip ürünleri yüksek taksit seçenekleri ile aylık alım güçlerine indirgeyebiliyor. Bu sebeple taksitlerde ekstra bir sınırlama olmamalı. Tüketicilerimize rekabetçi ve ulaşılabilir bir fiyatlama sunmaya çalışsak da artan maliyetler ile listelerimiz 30-60 gün arasında güncelleniyor. Maliyet artışı nedeniyle hemen hemen her ay sonu liste güncelleme ihtiyacı doğuyor.”

"TAKSİT SINIRLAMASI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Taksit sınırlamasının talebi daha da düşüreceğini ve sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş ise şu şekilde konuştu:
“Bu etkiyi minimuma indirmek amacıyla finans kuruluşları ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran ödeme seçeneklerini çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Fiyatlara gelince bu dönem sadece asgari ücret artışlarının maliyet üzerine etkisini yansıttık. Döviz kurundaki artışların maliyetlerimize etkisi olacağı için kontrollü bir artış yaşanacaktır.”
Arzum’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ise “Bizim segmentte ‘fiyat artacak ve taksit düşecek’ korkusu satışları diri tuttu. Yılın ilk üç ayında satışlar yüksekti. Önümüzde Anneler Günü var o da talebi diri tutmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.