Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

#Ekonomi | Haber Merkezi
20 May 2024 / Pzt 15:17

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu oldu.

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı tartışma konusuyken durumla ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Bursada Bugün'e konuştu. 
Türkiye'de enflasyon her geçen gün artış göstermekte. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ocak ayından itibaren artan enflasyon oranın ortalama 18.5 olduğunu açıkladı. Erdursun, "Şu anda 18.5 enflasyon demek paranın bu kadar değer kaybetmesi, fiyatların yükselmesi anlamına geliyor. Bu bağlamda asgari ücret, emekli aylıkları değerini kaybetti. Hükümet yetkilileri enflasyonla mücadele ederken diyorlar ki, 'Biz asgari ücreti artırmayacağız çünkü iğneden ipliye her şeyin maliyeti üzerine ayrıca bir işçilik maliyeti girdiği için herkes zamlar yapmaya devam ediyor bu nedenle de enflasyonu düşüremiyoruz. Enflasyon oranını düşürmemiz için biz temmuz ayında asgari ücrete zam yapmayacağız' Ücretler gerçek anlamda değerini kaybetti" dedi.

"ENFLASYONLA BERABER AÇLIK SINIRI DAHA DA ARTACAK"

Erdursun, açlık sınırının nisan ayı itibariyle 17 bin 750 lira olduğunu belirterek asgari ücretin 17 bin lirayla açlık sınırının altında olduğunu söyledi. Erdursun, "Asgari ücrete hiç artış yapılmazsa enflasyonda böyle devam edecek. Enflasyonun artış hızını hükümet düşürmeye çalışıyor. Enflasyonu düşürmek ayrı enflasyonun artış hızını düşürmek ayrı. Enflasyon yine olacak, fiyatlar yine artacak ama artış hızı biraz daha gerileyecek diyorlar. Bu durumda da asgari ücret yıl sonuna kadar sabit kalırsa enflasyonla beraber açlık sınırı daha da artacak. Asgari ücret ve açlık sınırının arasındaki makas yıl sonu itibarıyla çok açılmış olur. Yıl sonuna geldiğimizde açlık sınırını 22-23 bin bandında olur asgari ücret 17 bin lirada kalmış olur" şeklinde konuştu.