#Ekonomi | İHA
04 Eki 2019 / Cum 12:39
Mücevher dünyasının G20si orak kabul edilen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) bu yıl 8incisini düzenleyeceği Değerli Taş ve Mücevher Birlikleri Konferansını ilk kez İstanbulda gerçekleştiriyor.
Toplam 35 ülkenin yer alacağı konferansla 500 milyar dolar değerindeki mücevher pazarının İstanbulda bir araya geleceğini vurgulayan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, "Mücevher ihracatımızı artırmak için hedef pazarlardaki alıcılarla hem ülkelerinde bir araya geliyor hem de kendilerini ülkemizde ağırlıyoruz. Ancak bu yetmez, özellikle dünya mücevherinde söz sahibi tüm ülkelerle Dahilde İşleme ve Hariçte İşleme rejimlerini uyguluyor olmamız gerekiyor. Ticaret savaşlarında koz olarak kullanılan Swift probleminden de hep dile getirdiğimiz gibi altınla ticareti serbest kılarak kurtulabiliriz. Sektörün önündeki bu engelleri aşabilirsek gelecek yıl 6 milyar dolar ihracata imza atarız dedi.
Mücevher İhracatçıları Birliği, Türkiye Tanıtım Grubunun desteğiyle 8. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Değerli Taş ve Mücevher Birlikleri Konferansını 9-12 Ekim tarihleri arasında İstanbulda ilk kez düzenlemeye hazırlanıyor. Aralarında Brunei, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerden oluşan Güneydoğu Asya ülkeleri olmak üzere toplamda 35 ülkenin katılacağı 8. ASEAN Konferansı öncesinde Mustafa Kamar, mücevher pazarındaki gelişmeleri değerlendirdi.
Dokuz ayda 3 milyar 170 milyon 971 bin dolar ihracata imza attık
Türkiyenin geçen sene gerçekleştirdiği 4,4 milyar dolarlık mücevher ihracatına, belirledikleri agresif strateji sayesinde ulaştıklarının altını çizen Mustafa Kamar, "Sektörümüz dış pazarlardaki başarısıyla ülke ekonomisi adına ne derece stratejik bir sektör olduğunu kanıtlarken, hükümetimizle olan eş güdüm sayesinde de iç piyasamızın da rahat bir nefes almasını sağladık. 2019 yılının başından bu yana sektörümüz için en önemli merkezler olan Suudi Arabistandan Las Vegasa, Vicenzadan Hong Konga, Miamiden Moskovaya ayak basmadığımız bölge kalmadı. Bu ziyaretlere ek olarak mart ayında dünyanın beş büyük mücevher fuarından biri olan İstanbul Mücevher Fuarında 1500 satın alma yöneticisiyle bir araya geldik. Tüm bu faaliyetlerle 9 ayda toplam 3 milyar 170 milyon 971 bin dolar ihracata imza atmış olduk şeklinde konuştu.
Kamar, geçen 9 ayda en çok ihracatı 972,8 milyon dolarla İngiltereye yaptıklarını, İngiltereyi 426,8 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ve 243,8 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletlerinin takip ettiğini belirtti. Kamar, "Yılın son çeyreğinde Orta Doğu ve Afrikalı alıcılarla bir araya gelmek için Dubaide olacağız. Hedef pazarlara yönelik faaliyetlerimizle gelecek 1 yılda 6 milyar dolar, 2023 yılında da 12 milyar dolar ihracat hedefliyoruz şeklinde konuştu.
"500 milyar dolarlık mücevher pazarını İstanbulda bir araya getirdik"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın himayelerinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın hedefleri ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcanın desteğiyle Mücevherin G20si olarak tanımlanan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) bu yıl 8incisi düzenlenen Değerli Taş ve Mücevher Birlikleri Konferansını ilk kez İstanbulda düzenliyor olmaktan büyük bir gurur duyduklarını dile getiren Kamar, toplam 35 ülkenin katılacağı konferansın, 500 milyar dolarlık mücevher pazarını İstanbulda buluşturacağını belirtti.
"Amacımız, ASEAN ülkelerine ihracatımızı artırmak"
Türkiyenin sahip olduğu üretim hacmi, işçilik kalitesi ve güçlü tasarım kabiliyeti sayesinde Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile beraber en büyük beş pazardan biri konumunda yer alıyor. Hindistan ve Çin ile birlikte en büyük üç üreticiden biri olan Türkiyenin, üretimden en çok ihracat yapan İtalya ile birlikte ilk iki sırayı paylaştığını belirten Kamar, "Mücevherde söz sahibi ya da büyük üretici olarak addedilen tüm ülkeler, dünyanın doğusunda yer alıyor. Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnamdan oluşan ve yaklaşık 650 milyon kişinin yaşadığı ASEAN ülkeleri 9,9 milyar dolarlık mücevher ihracatı gerçekleştirirken 4,1 milyar dolarlık mücevher ithalatına imza atıyorlar. Oysa bizim ülke olarak bu pazara olan ihracatımız yalnızca 45 milyon dolar. Diğer bir deyişle ASEAN ülkeleriyle mücevher ihracatında gideceğimiz çok uzun bir yol var. Bu pazardaki payımızı artırmaya gayret ediyoruz, bu anlamda ASEAN Zirvesinin İstanbulda yapılması ticaretin gelişmesi açısında çok kıymetlidir" ifadelerini kullandı.
Dahilde İşleme ve Hariçte İşleme rejimleri her ülke ile uygulanmalı
Başta ASEAN ülkeleri olmak üzere Türkiyenin dünyaya olan mücevher ihracatını artırabilmenin yolunun Dahilde İşleme ve Hariçte İşleme rejimlerinin tüm ülkelerle uygulanması olduğunun altını çizen Kamar; Bugün için Dahilde İşleme ve Hariçte İşleme rejimleri, ASEAN ülkelerinden yalnızca Endonezya, Tayland ve Hong Kongla aramızda geçerli. Diğer ASEAN ülkeleriyle de bu işlem rejimlerinin uygulanması için gerekli yapısal düzenlenmelerin yapılması gerekiyor diye konuştu.
Ticarette para yerine altın kullanabilirsek yeni rekorlara imza atarız
Ticaret savaşlarındaki en büyük koz Swift problemi, ihracatımızı artırmak adına büyük bir problem diyen Kamar, "Böylesi bir dönemde para yerine geçen altın, ticaretteki ana araçlardan biri olmalı dedi.
Kamar, sözlerine şöyle devam etti:
"Altınla ticarette yol alabilirsek her birimiz yalnızca işçilikten vergi ödeyerek çok daha uygun fiyatlara mücevher üretebilir iç ve dış pazarlarda koşar adım ilerleyebiliriz. Dolayısıyla Türk mücevhercisinin ihracat yolunda önündeki engelleri kaldırabilirsek her yıl rekorlara imza atarız."
800den fazla firma, İstanbul Mücevher Fuarına katılacak
Bu yıl 10 - 13 Ekim tarihleri arasında kapılarını açacak olan dünyanın beşinci büyük mücevher fuarı niteliğini taşı 49. İstanbul Mücevher Fuarının 120den fazla ülkeden 800ün üzerinde firma ve marka ile bir araya getireceğini dile getiren Kamar, Fuarın, gelecek yıl için belirlediğimiz 6 milyar dolarlık ihracat hedefine büyük bir katkı yapacağına inanıyoruz diyerek sözlerini bitirdi.