5 Bin Lira ve Üzeri Kol Saatlerine Yüzde 20 ÖTV Geliyor

#Ekonomi | Haber Merkezi
11 Eki 2024 / Cum 16:37

TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi ile 5 bin lira ve üzeri kol saatlerine yüzde 20 ÖTV getiriliyor. Düzenleme motosikletler, dronelar ve lüks tüketim ürünlerini de kapsıyor.

Ekonomi yönetiminin hazırladığı yeni vergi düzenlemeleri, Meclis’e sunulan kanun teklifi ile gündeme geldi. savunma sanayi fonu'nun gelirlerini artırmayı hedefleyen bu düzenlemeyle, çeşitli ürün gruplarına ek vergiler getiriliyor. KOL SAATİ İÇİN YÜZDE 20 ÖTV düzenlemesi ise dikkat çeken maddelerden biri.

KOL SAATİ İÇİN DE VERGİ ALINACAK
Kanun teklifi kapsamında, fiyatı 5 bin lira ve üzeri olan kol saatlerine yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirilecek. Lüks tüketim olarak değerlendirilen bu ürünlerde yapılacak vergi artışı, özellikle üst segment saat markalarını satın alacak olan tüketicilere ek maliyetler getirecek. Bu düzenleme, savunma sanayi fonu'na ek kaynak sağlanması amacıyla hazırlandı.

MOTOSİKLET KULLANANLAR DİKKAT
Kanun teklifinin bir diğer önemli maddesi ise motosiklet sahiplerini ilgilendiriyor. 100 cm³ motor silindir hacmi altında olan ve 6 kW'dan düşük motor gücüne sahip küçük motosikletler de artık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alınacak. Şehir içi ulaşımda yaygın olarak tercih edilen bu segmentteki motosiklet sahipleri yeni vergilerle karşı karşıya kalacak.

DRONE KULLANIMI DA VERGİ KAPSAMINDA
Yapılan düzenlemeler, yalnızca motosikletler ve saatlerle sınırlı kalmıyor. İnsansız hava taşıtları, yani dronelar da ÖTV kapsamına alındı. Askeri amaçlarla kullanılan dronelar hariç olmak üzere, hobi ve ticari amaçlı dronelara vergi yükümlülüğü getiriliyor. Bu düzenleme, drone kullanıcılarını da doğrudan etkileyecek.