#Ekonomi | Haber Merkezi
17 Nis 2024 / Çar 10:27
Dünya Bankası, Türkiye için hazırlanan CPF kapsamında sunulan yeni 18 milyar dolarlık finansman paketinin büyük bir kısmının özel sektöre yönlendirileceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, bu paketin yaklaşık 12 milyar doları özel şirketlerin küresel pazarlarda rekabet edebilme ve yerel istihdamı artırma amacını taşıyacak. Geri kalan finansman ise Türkiye'nin geçtiğimiz yıl yaşadığı depremlerin etkilerinin giderilmesi, enerji güvenliğinin artırılması ve iklim değişikliği için olacak.
Dünya Bankası, Türkiye'nin resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin ekonomisine ve kalkınmasına katkıda bulunacak olan yeni Çerçeve Ortaklık Stratejisi'nin (CPF) detaylarını paylaştı. Yapılan açıklamada, CPF'nin Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına destek sağlayacağı belirtildi.
12 MİLYAR DOLAR ÖZEL SEKTÖRE
Açıklamada özellikle özel sektöre verilecek olan desteklerin önemine vurgu yapılarak, CPF'nin ana hedeflerinden birinin özel şirketlerin küresel pazarlarda rekabet edebilme yeteneklerini artırmak ve yurt içinde istihdam oluşturma imkanlarını geliştirmek olduğu ifade edildi. CPF kapsamında sunulan 18 milyar dolarlık finansmanın yaklaşık 12 milyar dolarının özel sektöre yönelik olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Aslında, Türkiye için hazırlanan CPF kapsamında yeni sunulan 18 milyar dolarlık paketin yaklaşık 12 milyar doları, özel şirketlerin küresel pazarlarda rekabet etme ve yurt içinde istihdam oluşturma imkanlarını geliştirmeye yönelik olacak."
Açıklamada, kalan finansmanın ise geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin etkilerinin giderilmesi, enerji güvenliğinin artırılması ve iklim değişikliğiyle ilgili sorunların ele alınması gibi alanlara yönlendirileceği vurgulandı. Ayrıca, CPF'nin finanse edilecek ve edilmeyecek konular konusunda net bir tutum benimsediği belirtildi.
CPF'NİN AYRINTILARINI PAYLAŞMIŞLARDI
Geçtiğimiz hafta CPF'nin detaylarının paylaşıldığı hatırlatılan açıklamada, CPF'nin 2024-2028 mali yıllarını kapsayacak şekilde üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ile doğal afetlere karşı dirençliliği hedefleyen üç kilit kalkınma stratejisine odaklanacağı ifade edildi.
Kaynak: KARAR