Suriye’de Esad’dan Genel Af

#Dünya | Haber Merkezi
23 Eyl 2024 / Pzt 17:55

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024’te firari suçlar ve bazı cünhalar için genel af ilan etti. Af, iç ve dış kaçış suçlarını da kapsıyor ancak belirli şartlar dışında geçerli değil.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinde imzaladığı bir kanun hükmünde kararname ile ülke genelinde firari suçlar, cünhalar ve bazı ihlaller için genel af ilan etti. Kararnameye göre, askeri ceza kanununda yer alan iç ve dış kaçış suçlarının failleri, cezalarının tamamından muaf tutulacak. Ancak bu genel af, saklanan veya adaletten kaçan suçlular için belirli şartlar altında geçerli olacak.

Suriye Arap Haber Ajansı'nın (SANA) haberine göre, yurt içindeki kaçaklar üç ay içinde, yurt dışındaki firariler ise dört ay içinde teslim olmadıkları takdirde bu aftan faydalanamayacaklar. Ayrıca, rüşvet, sahtecilik ve genel ahlaka aykırı bazı kabahatler dışındaki tüm cünhalar ve ihlaller için genel af öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma öncesinde, Esad ile görüşme konusunda irade beyanında bulunduklarını ve karşı taraftan yanıt beklediklerini ifade etmişti. Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin habercisi olabilir.