İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Türkiye'de Ekim ve Verim Süreçleri Değişiyor

#Dünya | Haber Merkezi
28 Eki 2024 / Pzt 20:43

İklim değişikliğinin etkisiyle Türkiye’de tarımsal üretim dönemleri ve verim azalıyor. Sıcaklıkların artması ve yağış dengesizlikleri, buğday, arpa gibi kışlık ürünlerin ekimini zorlaştırıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI TEHDİT EDİYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bayraktar, iklim değişikliğine bağlı artış gösteren sıcaklıkların ve düzensiz yağışların, hem ekim dönemlerini ileriye kaydırdığını hem de ürün veriminde düşüşe neden olduğunu vurguladı.

SICAKLIKLAR VE YAĞIŞ DENGESİZLİĞİ VERİMİ ETKİLİYOR
Özellikle sonbaharda yaşanan sıcaklık artışları ve düzensiz yağışlar, kışlık ürünlerin ekim dönemini olumsuz etkiliyor. Bayraktar, başta buğday ve arpa gibi kışlık ürünlerin ekim sürecinin başladığını ifade etti ve "Ekilişlerin ardından gelen yağışlar, tohumların daha sağlıklı çimlenmesi için önem taşıyor," diye ekledi.

EKİM DÖNEMİ NEDEN KAYIYOR?
İklim değişikliği, bazı bölgelerde ekim dönemlerini erteleterek verimi azaltıyor. Bayraktar, "Yağışların geç gelmesi ve sıcaklıkların istenilen seviyenin üstünde olması ekim sürecini zorlaştırmakta," dedi. Bu durumda, erken ekilen tohumlar yüksek toprak sıcaklığına maruz kalarak çimlenme sorunu yaşarken geç ekimler de soğuk kışa dayanıklılık sorunu yaratıyor.

STRATEJİK ÜRÜNLER İÇİN DESTEK ÖDEMESİ
TZOB Başkanı Bayraktar, iklim değişikliğine uyum sağlamak adına Bakanlık tarafından su kıtlığı yaşanan havzalarda, sulu tarım arazilerine yönelik ilave su kısıtı desteği yapılacağını belirtti. 13 stratejik ürünün, ilçe bazlı tarım havzalarında destekleneceğini ve planlı üretim desteği kapsamında değerlendirileceğini ifade eden Bayraktar, dekar başına 244 liradan başlayan destek ödemelerinin önemine vurgu yaptı.