Hasan Nasrallah öldü mü ? Hasan Nasrallah Kimdir

#Dünya | Haber Merkezi
28 Eyl 2024 / Cmt 13:41

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü resmen açıkladı. Beyrut’a düzenlenen hava saldırıları sonrası Nasrallah’ın durumu hakkında farklı bilgiler gündeme geldi.

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğünü resmen açıkladı. Beyrut’a yönelik dün akşam gerçekleştirilen hava saldırılarının, çatışmaların başlamasından bu yana şehri hedef alan en büyük saldırılar olduğu belirtiliyor. Reuters’a konuşan Lübnan’dan güvenlik kaynakları, saldırının asıl hedefinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğunu söylemişti.

Hizbullah'a yakın kaynaklar ise Nasrallah'ın saldırıdan sağ kurtulduğunu iddia etmişti. Ancak, İsrail ordusunun yaptığı resmi açıklamaya göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Bunun yanında, Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karki’nin de öldürüldüğü duyuruldu. Hizbullah’tan Nasrallah’ın durumu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Nasrallah kimdir?

64 yaşındaki Nasrallah'ın liderliğindeki Hizbullah, İsrail'e karşı çatışmalar yürüttü ve komşu Suriye'deki savaşa katılarak, güç dengesinin Devlet Başkanı Beşar Esad lehine değişmesinde rol oynadı.

Usta bir stratejist olarak görülen Nasrallah, Hizbullah'ı İsrail'in "baş düşmanı" olarak yeniden şekillendirdi ve İran'daki Şii dini liderlerle ve Hamas gibi Filistinli militan gruplarla ittifaklar kurdu.

Arap ve İslam dünyasında milyonlarca kişinin saygısını kazanan Nasrallah, isminin başında "Seyyid" unvanını da kullanıyor. Bu unvan genetik açıdan Fatıma ve Ali'nin soyundan gelen kimselere veriliyor. 

Öte yandan Nasrallah, elindeki güce rağmen, İsrail'in suikast düzenlemesinden korkulduğu için çoğunlukla saklanarak yaşıyor.