Konut satışlarında kriz aşılıyor

#Bursa | İHA
22 Eki 2024 / Sal 10:55

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, konut satışlarında yaşanan artış ve sektördeki toparlanma süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aydemir, 2024 yılının gayrimenkul sektörü için zorlu geçtiğini belirterek, arz-talep dengesizliği nedeniyle sektöre olan ilginin azaldığını, ancak Ağustos ve Eylül aylarında toparlanma sinyalleri aldıklarını söyledi.

2025 yılı için sektörde yeni bir ivme beklediklerini ifade eden Aydemir, gayrimenkul yatırımcılarının sektöre geri döneceğini ve gayrimenkulün Türkiye'de her zaman güvenli bir liman olduğunu vurguladı. Aydemir, konut kredisi faiz oranlarında beklenen indirimlerin veya kampanyaların sektöre büyük bir hareketlilik kazandıracağını, 2025 yılının gayrimenkul sektörü açısından "altın bir yıl" olabileceğini belirtti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının Eylül ayında bir önceki yıla göre %87,4 oranında artışla 15 bin 825’e ulaştığını söyleyen Aydemir, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının %11,2 olduğunu belirtti. Ocak-Eylül döneminde ise ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,6 oranında azalarak 92 bin 310’a geriledi.