Bursa’nun ucubeleri için yeni başkandan flaş açıklama

#Bursa |
07 Ara 2017 / Per 09:10

Acil eylem planı toplantısında Doğanbey konutlarına ‘şehrin böğrüne saplanan hançer’ benzetmesi yapan Bursa Büyükşehir Belediye Bakanı Alinur Aktaş, bu bölgede dönüşümün imkansız olmadığı söyledi

Acil eylem planı toplantısında Doğanbey konutlarına ‘şehrin böğrüne saplanan hançer’ benzetmesi yapan Bursa Büyükşehir Belediye Bakanı Alinur Aktaş, bu bölgede dönüşümün imkansız olmadığı söyledi. İmalattan dolayı binalarda tıraşlama yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Başkan Aktaş, rakamsal olarak 900 milyon TL’lik muazzam bir tablo olduğunu ancak bunun imkansız bir rakam olmadığını vurguladı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yerel televizyonların ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Hançerli Medresesi Kültür Merkezi’ndeki programa katılan Aktaş, Olay TV’den İhsan Aydın, AS TV’den Namık Göz, Line TV’den Kübra Ulutaş ve Bursa TV’den Ali Mollasalih’in sorularını yanıtladı. Kentin en önemli sorunu olan ulaşımdan kentsel dönüşüme, turizmden sosyal yaşama kadar her alanda atmaya hazırlandıkları adımları anlatan Başkan Aktaş, Bursa gibi bir şehre hizmet etmenin büyük bir gurur olduğunu hatırlattı.
Doğanbey’de dönüşüm sinyali
Acil eylem planı toplantısında Doğanbey kentsel dönüşümünü ‘şehrin böğrüne saplanan bir hançer’ olarak nitelendiren Başkan Aktaş, Doğanbey’de bir dönüşüm olup olmayacağı konusundaki soruyu da yanıtladı. Mali müşavir olduğunu hatırlatıp, rakamlarla konuştuğunun altını çizen Başkan Aktaş, “Doğanbey’deki binaları tıraşlamak, imalattan dolayı teknik olarak mümkün değil. 2300 civarında daire var, ortalama bazda rakamları alınca 900 milyon - 1 milyar TL civarında bir tablo çıkıyor. Muazzam bir rakam. Ama imkansız bir rakam mı? Bence değil. Yani bizim hedefi koymamız gerekiyor. O bölgenin bu manada tamamen boşaltılması aslolandır. Zaten diğer binalar itibariyle bölgede yeteri kadar yoğunluk var. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın bu konuyla özel ilgilenmesi, ‘olumsuz’ örnek olarak vermesi, Dünya Mimarlık Zirvesi’nde ‘kötü örnek’ olarak anlatılması elimizi güçlendiriyor. Fotoğrafın bütününe bakınca 900 milyonluk bir rakam var. Mesele daha iyi bir ortama nasıl taşıyabiliriz, ne yapabiliriz. Daha önce yaptığımız gibi kendi yerinde dönüşümle 500 sene geçse bu sorun yine çözülmez. Farklı noktaya taşınması lazım. Farklı bölgelerde planlama yapılması lazım. Ciddi bütçelerimiz var. Bunlar bizim için çok ürkütücü rakamlar değil. Bu notada hareket etmek durumundayız” diye konuştu.
"Arsa satacağız"
Bütün belediyelerin borçlu olduğunu hatırlatan Aktaş, "Sadece belediyenin mevcut gelirleriyle belediyede arzu ettiğiniz projelere ulaşmak mümkün değil. İnsanlara dokunmak, cenaze ve cemiyetinde bulunmak. Gönlünü almak parayla değil. Vakit ayırırsanız olur. Konuştuğumuz şehir 3 milyonluk bir şehir. Sinekleri öldürmek var, bataklığı kurutmak var. Bataklığı kurutacağız. Kör ve arızalı problemli noktaları temizleyeceğiz. Fazla personel olabilir, tasarruf olabilir, israfın önüne geçmek olabilir. Finansmanın doğru kullanılması olabilir. Yüksek maliyetlerden kaçınmak olabilir. İhalelerde rekabetin yeterince oluşmaması olabilir. Herşeyi belediye yapmaz. Yap işlet devret modeliyle yapabileceğimiz çok şey var. İnsanlara imkan sağlamak lazım. Bu tip projeleri hayata geçirebiliriz. Hayırseverler bulabiliriz. Ankara imkanlarını kullanabiliriz. Beraberinde arsa satacağız. Kaçarı göçeri yok. Yapacağımız uygulamalarla arsa da üreteceğiz. Şehri büyüteceğiz. Bunu yaparsanız değerli arsa üretirsiniz. Bir taraftan tasarruf yaparken, diğer taraftan ek kaynaklarla bunu kontrol altına alabiliriz. Burulaş’ta 5 tane ihaleyi erteledik. 105 milyon liralık ihaleydi. Buradan 15 milyon lira tasarruf bekliyoruz" diye konuştu.
"Euro 2024’le müthiş para gelir"
Başkan Aktaş, EURO 2024 ile alakalı Türkiye’nin ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, "9 aday şehirden birisi de Bursa. Organizasyon gerçekleşirse müthiş para kalıyor. Valilikten belediyesine kadar. Yüksek meblağlar. Biz bunları yapmak durumundayız. Stadyumu bitirmek ve tam anlamıyla hazır hale getirmek zorundayız. Eskişehir, Konya, Antalya’da maç oynanıyor Bursa’da oynanmıyorsa bizim ayıbımız. Bunu halletmek zorundayız. Stadyumdaki eksiklerin maliyeti 80 milyon lira civarında" diye konuştu
"Gülümseyin Bursa’dayız”
Raylı sistemde sefer sayılarının artırılmasından vagonda kapasite ve kalitenin artırılması, karayolunda trafik akışının hızlandırılmasına kadar her alanda adımları çok seri atacaklarını belirten Başkan Aktaş, bütçede yaşanan sıkıntıları mazeret olarak görmediklerinin altınızı çizdi. Bursa’nın çok özel bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Ben de Bursa’da olmanın avantajını yaşıyorum, bereketli şehrin bereketini görüyorum. Ama bizim daha hızlı ve çok koşmamız kaçınılmaz bir gerçek. Nilüfer Belediye Başkanımızın ilk dönem bir sloganı vardı ‘Gülümseyin Nilüferdesiniz’ diye. Ben de diyorum ki ‘Gülümseyelim Bursa’dayız, muazzam bir şehirdeyiz. Altı da üstü de bereketli şehirde yaşıyoruz. Herkesin bu şehirden keyif alacağı o kadar nota var ki. Herkes üzerine düşenleri yaparsa, ortak aklı iyi kullanırsak çok daha iyilerini yaparız” dedi.