Bir kilo zeytinin üretim maliyeti belli oldu

#Bursa | İHA
14 Eki 2024 / Pzt 15:09

Marmarabirlik 1 kilogram zeytinin üretim maliyetini açıkladı. 2024-2025 yılı ürün alım kampanyası rekolte beyanlarının sonuna yaklaşıldığı Marmarabirlik’te, 1 kilogram zeytinin üretim maliyeti 34,20 lira olarak açıklandı.

Maliyet Hesaplamaları

zeytin hasadı öncesinde yoğun saha çalışmaları yürüten Marmarabirlik, 1 kilogram zeytinin maliyetini ayrıntılı olarak hesapladı. 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden yapılan hesaplamada, toplam maliyet 273 bin 600 TL olarak belirlendi. Başkan Asa, yapılan maliyet analizinin, ağaç başına verimlilik ve zeytin üretimi açısından önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

verimlilikte Artış

Başkan Asa, geçen yıla kıyasla ağaç başına verimliliğin yüzde 100 arttığını ifade ederek, İznik ve Orhangazi bölgelerinde bu oranın yüzde 200’e ulaştığını söyledi. zeytin rekoltesinin bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmasını beklediklerini de vurguladı.

Spekülasyon Uyarısı

Başkan Asa, piyasada zeytin maliyeti üzerinden oluşturulmak istenen spekülasyonlara dikkat çekti. Üreticilerin manipülatif açıklamalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Asa, Marmarabirlik’in üreticiyi koruyacak politikalar izlediğini ifade etti.

Marmarabirlik, Üreticinin Sigortası

Marmarabirlik’in her zaman zeytin üreticisinin yanında olduğunu belirten Hidamet Asa, bu yıl rekolte beyanlarının 96 bin tona ulaştığını, bunun verimliliğin arttığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

16 Eylül'de başlayan rekolte beyan alımları, 16 Ekim'de sona erecek.