İnstagram'dan sonra, Facebook'ta kapanabilir! İşte silinmesi istenen paylaşımlar

#Bilim ve Teknoloji | Haber Merkezi
02 Ağu 2024 / Cum 16:23

Instagram’a erişim engeli getirildi. BTK'nın katalog suçlar nedeniyle aldığı bu karar, Meta'nın uyarıları dikkate almaması sonucu gerçekleşti.

 

Sabah saatlerinde Türkiye’de de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yapılan açıklamada, "katalog suçlar" konusuna dikkat çekilerek bu adımın atıldığı belirtildi. Erişim engeli, sosyal medyanın gündemine oturdu ve geniş yankı buldu.

Erişim Engelinin Nedeni Ortaya Çıktı

Erişim engelinin arkasındaki neden, Mark Zuckerberg’in sahibi olduğu Meta’ya Türk yetkililerden yapılan uyarıların dikkate alınmaması. Yetkililer, Meta yönetiminden suç teşkil eden paylaşımların kaldırılmasını ve bu hesapların kapatılmasını istedi. Bu istek yerine getirilmeyince Türkiye harekete geçti ve Instagram’a erişim engeli kararı aldı.

Silinmesi İstenen Paylaşımlar

Instagram’dan silinmesi istenen paylaşımlar şu şekilde:

Facebook da Kapanabilir

Meta yönetimine, kısa sürede ilgili içeriklerin silinmesi durumunda erişimin yeniden açılacağı bilgisi verildi. Benzer suç teşkil eden paylaşımlar için Meta, Facebook için de uyarıldı. Uyarıların dikkate alınmaması durumunda Facebook’a da erişim engeli getirilecek.

Avrupa'da Hükümetlerin Sözünden Çıkmıyor

Meta yönetimi, Türkiye’nin hassas olduğu konularda zorluk çıkarırken, Avrupa’da tam tersi bir politika izliyor. İtalya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde, müstehcenlik ve yasa dışı bahis gibi olumsuz paylaşımlara hızlı müdahale ediyor ve hükümetlerle uyum içinde çalışıyor.