En pahalı biz kullanıyoruz

#Bilim ve Teknoloji | Haber Merkezi
10 Eki 2024 / Per 18:28

Türkiye'de elektrikli araç şarj maliyetlerinin Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğuna dikkat çeken bir rapora göre, Türkiye’de 100 kilometrelik bir mesafe için şarj maliyeti 9,8 Euro olarak belirlendi. Bu maliyet, vatandaşların elektrikli araç kullanımını ekonomik bulup bulmama kararını etkileyen önemli bir faktör haline geliyor.

Türkiye’de elektrikli araç şarj maliyetlerinin yüksekliği, hem yerli elektrikli araç olan TOGG hem de diğer elektrikli araçlar için önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle beraber elektrikli araçlar, ekonomik olarak daha avantajlı görünse de şarj maliyetlerinin Avrupa’ya göre Türkiye’de yüksek olması, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyor.

2024 yılı için European Alternative Fuels Observatory tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa'da elektrikli araç şarj maliyeti açısından en pahalı ülke Türkiye oldu. Türkiye’de 100 kilometrelik bir mesafe için şarj maliyeti 9,8 Euro (yaklaşık 367,60 TL) olarak belirlenirken, bu rakam İzlanda’da yalnızca 2,9 Euro olarak açıklandı.

Bu durum, Türkiye’de elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasının önünde bir engel olarak görülüyor. Yüksek elektrik tarifeleri ve şarj altyapısının sınırlı olması da bu maliyetlerin artmasına neden oluyor.