#Asayiş | İHA
01 Haz 2023 / Per 11:41
Nissanın firari eski CEOsu Carlos Ghosnun Türkiye üzerinden Lübnana kaçması olayıyla ilgili Türk vatandaşlarının yargılandığı davada açıklanan karar İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Yeniden açıklanan kararda mahkeme göçmen kaçakçılığı suçundan ceza alan 3 sanığın da beraatine hükmetti.
Finansal usulsüzlük yaptığı iddiasıyla Japonyada ev hapsinde tutulurken firar eden ve Türkiye aktarmalı Lübnana giden Nissanın eski CEOsu Carlos Ghosnun kaçmasına yardım ettiği iddia edilen Türk vatandaşlarının yargılandığı davada 24 Şubat 2021 tarihinde karar açıklanmıştı. Bakırköy 17. Asliye Ceza Mahkemesi, kaçışa yardım ettiği iddia edilen şirket yöneticisi Okan Kösemen ile pilotlar Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömekin göçmen kaçakçılığı suçundan ayrı ayrı 4 yıl 2 ay hapis ve 31 bin 240 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından karar bozularak dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.
Bakırköy 17. Asliye Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davanın duruşmasına sanıklar Okan Kösemen, Noyan Pasin, Bahri Kutlu Sömek ve avukatları katıldı.
Duruşmada bozma ilamı okunduktan sonra sanıklara söz verildi.
Sanık Bahri Kutlu Sömek, bozma ilamına uyulmasını talep ederek, Bu olay ile hiçbir alakam yoktur, ben bir pilotun yapması gereken şeyleri yaptım, uçağı emniyetle götürdüm, suçum yoktur, hakkımda beraat kararı verilsin. Hiçbir suçum olmaması nedeniyle 3 yıldır pilotluk görevimi yerine getiremiyorum, mağdurum, borç içindeyim. Bir an evvel karar verilmesin dedi.
Sanık Okan Kösemen ise bozma ilamına uyulmasını isteyerek, beraatini talep etti.
Sanıklardan Noyan Pasin de, suçsuz olduğunu söyleyerek Bu dava nedeniyle uçuş lisanslarımız iptal edilmesi nedeniyle çalışamıyoruz, mağduriyet yaşıyoruz ifadelerini kullandı.
Davaya ilişkin yeniden açıklanan kararda mahkeme, sanıklar Okan Kösemen, Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömek hakkında göçmen kaçakçılığı suçundan dava açılmışsa da, sanıklara atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve sanıkların eyleminin kanunda suç olarak tanımlanmadığından ayrı ayrı beraat etmelerine karar verdi.
Olayın Geçmişi
Hakkındaki yolsuzluk suçlaması nedeniyle ev hapsinde tutulan Nissanın eski CEOsu Carlos Ghosn, 29 Aralıkta gece saatlerinde Osokadan İstanbula bir iş jeti ile kaçmıştı. Bir grup paralı asker yardımıyla kaçan Ghosn, 30 Aralıkta Atatürk Havalimanına iniş yapmıştı. Ghosn, Atatürk Havalimanında başka bir jet ile Beyruttaki Refik Hariri Havalimanına götürülmüştü. Ghosnun İstanbul aktarmalı kaçışına Türkiyeden de aralarında pilotların olduğu şüphelilerin yardım ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Okan Kösemen, Noyan Pasin, Özgü Bilge Bayram, Bahri Kutlu Sömek ve Serhat Kahvecioğlu hakkında iştirak halinde göçmen kaçakçılığı, şüpheli hostesler Nesrin A. ve Serpil K.K. hakkında ise suçu bildirmeme suçundan ceza talebinde bulunulmuştu.