#Asayiş | İHA
07 Şub 2024 / Çar 14:41
İstanbul Adalet Sarayında dün gerçekleşen silahlı terör saldırısında öldürülen terörist Emrah Yayla hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Yaylanın geçen yıl silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı, ayrıca 2007de bomba yapımında kullanılan düzeneklerle yakalanarak hakkında mahkumiyet kararı verildiği öğrenildi.
Çağlayanda bulunan İstanbul Adalet Sarayının C kapısındaki polis noktasına dün 11.35 sıralarında silahlı terör saldırısı düzenlenmiş, çıkan çatışmada DHKP-C terör örgütü üyesi saldırganlar Emrah Yayla ve Pınar Birkoç öldürülerek etkisiz hale getirilmişti. Olayda Dilfıraz Karataş isimli bir vatandaş hayatını kaybederken, 3ü polis memuru 6 kişi yaralanmıştı. Öldürülen Emrah Yayla hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.
7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı
Haziran 2023de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Emrah Yaylanın silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı, hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ile imza atma şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulandığı öğrenildi. Öte yandan 2022de Yayla hakkında örgütsel faaliyetleri gerekçesiyle ayrı soruşturma yürütüldüğü ve soruşturmanın tekrar niteliğinde olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 2022de verilen takipsizlik kararında, DHKP-C silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde 2017den itibaren hakkında yakalama kararı bulunan ve İçişleri Bakanlığının terörde arananlar gri kategorisinde yer alan Kerim Kaya adlı şüphelinin 2021de yakalandığı, şüpheli Kayanın beyanları üzerine başlatılan soruşturmada ise bir takım şüphelilerin daha yakalandığı ve hakkında işlem başlatılan şüpheli Emrah Yaylanın dosyasının ayrılarak soruşturma işlemlerine devam ettiği aktarıldı.
"2022de Çağlayan Adliyesi 30.Ağır Ceza Mahkemesinde ifade vermek üzere adliyeye geldim"
Şüpheli Yaylanın 8 Nisan 2022de verdiği ifadesine de yer verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda, Hakkımda beyanda bulunan şahısla cezaevinde bulunduğum dönemde birkaç kez sohbet ortamında bulunmuştum. Aradan 4 yıl geçtiği için de şahsı şu an görsem dahi tanımam, aleyhime vermiş olduğu beyanlar tamamıyla gerçek dışıdır. Cezaevinden çıktıktan sonra örgüt içerisinde faaliyet yürüteceğimi bildiğine yönelik ifade vermesine herhangi bir anlam veremiyorum. Açık bir şekilde iftira atmaktadır. Hakkımda yakalama kararı olduğunu bilmiyordum. 18 Mart 2022de Çağlayan Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesinde ifade vermek üzere adliyeye geldim. Herhangi bir kaçma yahut saklanma amacım bulunmamaktadır. Cezaevinde örgütsel bir faaliyet içerisinde bulunmam söz konusu olamaz ifadelerini kullandığı kaydedildi.
2007de bomba yapımında kullanılan düzeneklerle yakalandığı ve hakkında mahkumiyet kararı verildiği öğrenildi
Verilen takipsizlik kararında, şüpheli Yaylanın Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 2007de düzenlenen iddianame ile yapılan yargılama sonucu mahkumiyet kararı aldığı, dosyada ise şüpheli ile bir şahsın bir araç içerisinde yakalandıkları ve araç ile sırt çantasında yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan düzenekler ile patlayıcı maddeler ele geçirildiği aktarıldı. Şüpheli Yayla hakkında 2021de iddianame düzenlendiği ve İstanbul 30.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılamasının da bulunduğunun belirtildiği takipsizlik kararında, dosya içeriğinin 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama dönemini kapsadığı, bu haliyle soruşturmanın tekrar niteliğinde olduğu gerekçesiyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği kaydedildi.