İnegöl’de hıdrellez coşkusu yaşandı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
07 May 2024 / Sal 11:07
/ 4.079 Kez Okundu
| |

Baharın müjdecisi olan Hıdrellez İnegöl’de kırsal mahallelerde coşku içinde kutlandı.

Baharın müjdecisi olan Hıdrellez coşkusu İnegöl’ün kırsal mahallelerini sarmış durumda. İnegöl’de Hıdrellez nedeniyle, hıdrellez ateşi yakıldı mahalle sakinleri kendi aralarında eğlenceler düzenledi ve yöresel müzikler eşliklerinde yöresel oyunlar oynandı.

HIDRELLEZ NEDİR?

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
 
Anadolu’da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkün olmaktadır. Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.